

Safe Infusion Therapy Excellence (S.I.T.E.) CVC Care Standard Workshop 2024

Central Venous Catheters (CVCs) are frequently used in Critical Care Units, Hemodialysis Units, and Oncology Units for treatment administration and hemodynamic monitoring. However, the presence of indwelling CVCs increases the risk of complications which are responsible for significant morbidity and mortality, as well as additional costs. These adverse events can be avoided in the great majority of cases.

Healthcare improvement programs and quality improvement strategies have been shown to be effective to prevent complications.

Through Safe Infusion Therapy Excellence (S.I.T.E), we would like to share with you the recommended standards to reduce these risks together.

This workshop focuses on care bundle/standard guidelines and provide practical sessions to strengthen participants' knowledge & skills in precompetency development.

23 November 2024 Petaling Jaya, Malaysia

Learning Objectives:

- To increase awareness of the inherent risks
- To improve care continuum and patient safety by optimizing systems and processes
- To propel sustainable learning and competency development

Workshop Framework:

- MSQH Standard
- National/International Guidelines
- Presentations
- Practical/Hands-on Sessions

SHARING EXPERTISE

Assessment/Test



Venue

B. Braun Medical Supplies Sdn Bhd Crown Penthouse, Plaza IBM 8 First Avenue, Persiaran Bandar Utama 47800 Petaling Jaya, Selangor

Registration Fee: RM1,300 **Closing Date for Registration** 16 November 2024

QR Code for Registration





Who should attend

- Nurse Educators
- Infection Control Nurses
- Nursing Sisters Critical Care Nurses Quality Department

Speakers

All modules will be facilitated by MSQH & B. Braun's Clinical Team. If applicable, some topics may be co-facilitated or delivered by experienced trainers from other organizations.

CPD Points will be awarded



QR Code for Program Information



Organisers

Malaysian Society for Quality in Health B.6–1, Wisma Sejarah, Level 6 230 Jalan Tun Razak 50400 Kuala Lumpur Email: msqh@msqh.com.my

Aesculap Academy Malaysia

B. Braun Medical Supplies Sdn Bhd Crown Penthouse, Plaza IBM, 8 First Avenue, Persiaran Bandar Utama 47800 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia Email: aes_academy@bbraun.com









Safe Infusion Therapy Excellence (S.I.T.E.) CVC Care Standard Workshop 2024 23 November 2024 | Petaling Jaya

PROGRAM

Time	Торіс	Facilitator
08.30	Registration	Secretariat
08.45	Welcome Speech	AA
08.50	Pre-Test (20 min.)	All
09.10 (40min)	Introduction Patient Zone/Preparation Anatomy & Physiology Review Indication Types of Devices Patient & Procedure Verification Positioning & Skin Preparation Environment Infection Control	Ms Cindy Kaur Et Ms Bunbe Kaur B. Braun
09.50 (40min)	Achieving and Sustaining Zero CRBSI: A Comprehensive Approach to Central Venous Catheter (CVC) Care • How to maintain standard in Clinical setting ~ Protocol & Competency	Ms Karen Ting MSQH
10.30	Tea Break	
10.45 (60min)	CVC Care & Maintenance Bundle Care Protocol (incl time out) Aseptic Non-touch Technique Flushing & Locking Securement	Mr Lee Jenn Wang Assunta Hospital Ms Kerinjeet Kaur Solventum
11.45 (60min)	Risk Management Patient Safety Standard Procedure Validation Potential Complications (device malposition, CRBSI etc) 	Prof Dr Patrick Tan MSQH
12.45 (30min)	Legal Implication	Prof Dr Patrick Tan MSQH







Safe Infusion Therapy Excellence (S.I.T.E.) CVC Care Standard Workshop 2024 23 November 2024 | Petaling Jaya

PROGRAM

Time	Торіс	Facilitator
13.15	Lunch	
14.00 (90min)	Practical - Group Activities	All
15.30 (60min)	Group Presentation	All
16.30 (20min)	Post-Test	All
16.50	Q & A Evaluation	All
17.00	End of Program	